mandag den 13. august 2018

Dumme hund - 5 sekunders reglen

Hope er utilfreds og vil ud af indhegningen så hun piber og hopper op af gitteret for at komme ud. Da vi vil have hunde og hvalpe der er rolige venter vi til de er i ro inden der åbnes. I dette tilfælde slappede hun hurtigt af igen og kom ud i køkkenet.  Vi har også trænet at de skal være i ro for at komme ud siden de var ca. 4-5 uger gamle og nu er hun 12 uger, så det sidder efterhånden rimeligt godt fast. 

Tommelfingerreglen for minimum ventetid er 5 sekunder. 5 sekunder hvor den uønskede adfærd ikke må finde sted. Med det samme man tager denne regel i brug viser det sig at 5 sekunder er lang tid og der sjældent går 5 sekunder mellem gentagelserne af det man ikke vil belønne, gø, hoppe op, gnaven, hylen osv.

Ved at være standhaftig og vente på en lille pause i adfærden til at åbne undgår man at forstærke den uønskede adfærd som desværre samtidigt svækker den ønskede. Det kan være nødvendigt at gå igen hvis hunden er for vild. En pause i adfærden er der hvor man i et kort øjeblik på et par sekunder kan se at hunden tænker på noget andet. Over tid hæves det til min 5 sekunder. 

Et tip som John bruger hvis hunden holder op med at være i ro mens man går der hen eller at den af den ene eller anden grund bare ikke vil holde pause i sin adfærd og kører sig mere og mere op, bliver vildere og vildere skal det stoppes. Her kan dette trick måske bruges. 

Man lader som at man kom hen i nærheden af hunden af en hel anden grund for eksempel at hente noget i skabet ved siden af samtidigt med at hunden ignoreres fuldstændigt. En sådan adfærd fra vores side er nogle gange nok til at få hunden til at skifte fokus. Måske bliver den nysgerrig og bliver optaget af hvad vi skal i skabet og glemmer den var utilfreds for et øjeblik siden. Gør den det er det et rigtig godt tidspunkt at lukke den ud på. Denne metode skal bruges med forsigtighed og de 5 sekunder gælder stadig. Det er vigtigt at sikre at hunden ikke opdager at man går hen i nærheden af den fordi at den er utilfreds derfor lader han som om at det var noget helt andet han skulle. 

Det er ikke specifik de 5 sekunder hvalpen skal være i ro det handler om at vente. Det handler om at hvalpen skal flytte sit fokus væk fra at ville ud og der kommer ofte nogle mikro pauser hvor der er en snert af et fokusskifte som er netop acceptabel og  kan bruges til at åbne lågen. 

Efterhånden som hvalpene bliver større kan man kræve mere, men mens det er små kan det være nok med disse mikropauser. 

Verden er ikke perfekt så det kan af den ene eller anden årsag ikke altid lade sig gøre at følge reglerne. Nogle gange tager selv 5 sekunders reglen for lang tid og andre gange glemmer man helt at bruge den. Det er jo ikke altid det går at vente til hunden er i ro. Det er morgen og hele familien står på den anden end og hunden bliver lukket ud med det samme den viser utilfredshed er det hele så ødelagt?

Nej, men man har vist hunden at uønsket adfærd af og til betaler sig og dermed forstærket det en lille smule. Hvis det kun er undtagelsesvis man giver efter af den ene eller anden årsag så er det ikke ødelæggende for den normale træning. 

Luk mig ud nuuuuu

Ingen kommentarer:

Send en kommentar