fredag den 24. august 2018

Vilde hvalpe - kend din hund

Når hvalpen er vild kan der være forskellige årsager. To årsager der giver det samme resultat udadtil er for lidt hvile eller for lidt aktivering kombineret med for meget hvile. 
....... 
Her til morgen er hvalpene ekstraordinært vilde. De slås og hopper op, bider i buksebenene og napper i knæhaserne. 
De kaster sig over godbidderne der smides på jorden, spiser dem og fortsætter deres angrebskampe på hinanden og mig med uformindsket styrke. 
Hvalpene har også sovet rigtig længe i dag. Vi var oppe og spise morgenmad kl. 06 og sov derefter til kl. 8, så egentligt er deres adfærd fuldt forståelig. Batterierne er fuldt ladet op og nu skal der ske noget.

"Modgiften" er her ganske simpelt at de skal ud at lave noget og have nogle oplevelser. At lave unoder eller være vild er deres måde at aktivere sig selv på. 
Havde situationen være den at de havde sovet for lidt samtidigt med at de havde oplevet mere end de kunne rumme havde deres reaktion lignet til forveksling. De havde været vilde, hoppede op og bider og svære at få kontakt til og at få i ro.

I dette tilfælde vil det på ingen måde hjælpe at gå tur med hunden eller lave anden stimulerende aktivitet. Det vil blot forværre situationen. Her er behandlingen ro og hvile. Gerne i et område i huset hvor der er roligt og ikke sker så meget.

Det gælder for begge typer ballade de kan mindskes ganske betragteligt med en passende mængde søvn. Passende mængde søvn og hvile vil for de overstimulerede hvalpe hjælpe dem til at bearbejde dagens oplevelser og reducere mængden af overkogning aka. vild hvalp adfærd betragteligt. Passende mængde søvn og hvile vil for de "overhvilede" give anledning til et par spørgsmål: får de nok aktivering i løbet af dagen? Får de for meget ro og hvile?

Det sidste spørgsmål er nok mere teoretisk da den sidste situation opleves normalt meget sjældnere end den første med overstimilering og for lidt søvn og hvile. 
Søvn og hvile er ikke helt det samme men begge dele er vigtig for hvalpen. Hvile er kort sagt der hvor hvalpen næsten sover men har åbne øjne og kigger måske på hvad der sker eller bare ud i luften uden at rejse sig. Så vidt det er muligt bør hvalpen ikke vækkes eller forstyrres når den sover eller hviler. 

Forstyrres hvalpen ofte når den sover og hviler mister den sin hvile der erstattes med aktivitet. Det øger risikoen for vild hvalp adfærd på grund af ekstra stimulering og reduceret søvn og hvile. 
Rutiner om hvile og søvn kan være med til at lære hvalpen at når vi er et bestemt sted så er der fred og ro til at hvile og sove. Vi bruger en børnekravlegård der står i køkkenet som hvalpen kan bruge som sovested i løbet af dagen.

Angreeeb

2 kommentarer:

  1. Håber I har haft en god dag ,mangler ønskelister fra jer begge kærlig hilsen B V

    SvarSlet